Gerçek Kökenini Öğrendiğinizde Etimolojiye Aşık Olacak ve Aklınızı Açacak Harika Sözler
Tüm dünyada kullanılan binlerce kelimenin nereden geldiğini inceleyen bilime ‘etimoloji’ denir. Twitter’daki Etimoloji sayfası, kökenlerini hem günlük hayatımızda hâlâ kullandığımız ve unutulmaya yüz tutmuş mükemmel kelimelerle hem de hikayeleriyle insanlarla paylaşıyor.
Kökenleriyle ufkunuzu sonsuzluğa açacak bilgilere ulaşabileceğiniz yeni kelimelere hoş geldiniz! ?
Kaynak:Etimoloji Twitter sayfası
Etimoloji, diğer adıyla etimoloji, bir kelimenin kökenini, hangi dile ait olduğunu, ne zaman ortaya çıktığını, anlam ve ses bakımından geçirdiği dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.
Günlük hayatımızda bazen kullandığımız bazen de unuttuğumuz kelimelerin ilginç kökenlerini Twitter’ın Etimoloji sayfasında paylaşan Erhan İdiz, kendini kelimelere ve edebiyata adamış bir yazar.
1. Bu haftaki içeriğimize yeni bir bilgi ile başlayalım. Kıyı kenarı demek yanlıştır, kıyı aslında kenar kelimesini içermektedir.
2. Sevmek sevmektir. Arapça “habba” yani “sevilen” kelimesinden gelen aşk, çok kullandığımız ama derinliğini kaçırdığımız bir kelime.
3. Belirsiz anlamında kullandığımız muğlaklık aslında boşlukta asılı durmaktadır. Tek kökten gelen alaka; Bağlanmak, bağlanmak, ilgi duymak anlamlarına gelirken, muğlak ise bunun sağlanamayacağı anlamına gelir.
4. Ağ (ağı), Türkçenin en eski sözcüklerinden biridir. Agu zehir demektir. Ağlamak da zehirdir.
5. “Uzatmak” kelimesi;
6. Sitâre Farsça yıldız demektir. İngilizce yıldız kelimesinin geldiği yer burasıdır. Bir zamanlar sitâre dilimizden çıkmış, yerini bir yıldız almış. Ancak sitâre bir şiirde yaşamaya devam eder:
7. Od, Eski Türkçede ateştir. Her dilin farklı zenginlikleri vardır. Kıymetini bilirsen, içini, kalbini ısıtır.
8. Bağımlı; bir şeye dalmış olan kişi acı çeker. Arapça ibtila’ “denemek, denenmek” kelimesinden gelir.
9. Ölüm en anlamlı kelimelerden biridir. Arapça vefa kökünden gelir ve sözünde durmak, borcunu ödemek demektir.
10. Yumuşacık deriz ki hamurun hamurla alakası yoktur. Yufka, Türkçedeki en eski kelimelerden biridir. Orhun Yazıtlarında yuvka şeklinde geçmektedir.